Bibliotek

Biblioteket i 2017

Utlån og besøk
Barna har lest mer og mer skjønnlitteratur de siste årene, og denne utviklingen holdt seg i 2017. Også fagbøker for barn fikk et lite oppsving i 2017. Dyrebøker, spesielt om dinosaurer, er populære blant de yngste lånerne våre.

De voksne lånerne har lånt litt færre romaner og litt flere fagbøker, og bokutlånet er omtrent likt som i 2016. Når det gjelder DVD og lydbøker, har nedgangen vært klar de siste årene. Mange bruker nok forskjellige strømmetjenester når de vil se på film eller serier. Biblioteket beholder likevel en del film siden ikke alt er tilgjengelig på strømmetjenestene, for ikke å snakke om at de kan koste en del penger. I 2018 håper vi endelig å komme skikkelig i gang med e-lydbøker til lånerne våre. Her har det vært forhandlinger med forlagene om rettighetene til utlån i lang tid.

Totalt har Vestby og Son bibliotek hatt en nedgang i utlånet fra 2016 til 2017, og dette skyldes i stor grad mindre utlån av film og lydbøker.

Besøket holdt seg fortsatt høyt i Son i året som gikk. Vestby fikk en nedgang, og mye av nedgangen skyldes rett og slett at vi fikk en ny og bedre besøksteller. På sikt gleder vi oss til å komme ned på gateplan i Vestby og dermed bli mer tilgjengelige.

Arrangementer og aktiviteter
Et høydepunkt i 2017 ble suksessen med den nasjonale lesekampanjen Sommerles. På en egen nettside kunne skolebarn registrere leste bøker, få poeng, vinne premier og bli med på fest. Allerede første året fikk vi med 17% av barna i kommunen, og gleder oss til ny kampanje i 2018.
I Vestby sentrum har biblioteket vært med på å skape aktivitet Kulturkvartalets første etasje. Flere arrangementer har foregått i pop-up-puben, og vi satser på å få til noe på gateplan også i 2018.

I tillegg til bibliotekets egne arrangementer er mange frivillige i sving i bibliotekets lokaler. Bibliotekets venneforeninger har jevnlige forfattertreff. Veiledning for slektsforskere, kodeklubb for barn og unge, advokatvakt og språkkafe er aktiviteter man jevnlig kan være med på –og dette er helt gratis. Totalt deltok drøyt 3000 besøkende på 85 arrangementer i bibliotekene i 2017.

Utlånstoppene i 2017
Når det gjelder utlånstoppene for voksne er et flertall skrevet av norske forfattere, og Åsne Seierstad sørget for at en fagbok kom med på topplista. For barn er humor og krim nok en gang vinnerne.

Mest utlånte bøker for voksne

 1. Arv og miljø av Vigdis Hjorth   (92 utlån)
 2. To søstre av Åsne Seierstad  (78 utlån)
 3. Når det mørkner av Jørn Lier Horst (64 utlån)
 4. Selfies av Jussi Adler-Olsen  (61 utlån)
 5. Tørst av Jo Nesbø   (58 utlån)
 6. Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell  (48 utlån)
 7. Hviskeren av Karin Fossum  (46 utlån)
 8. Bienes historie av Maja Lunde  (45 utlån)
 9. Kaninjegeren av Lars Kepler  (42 utlån)
 10. Skyggesøsteren av Lucinda Riley (41 utlån)

Mest utlånte bøker for barn og ungdom

 1. Kaptein Supertruse nr 1 av Dav Pilkey  (51 utlån)
 2. Kaptein Supertruse nr 2 av Dav Pilkey  (48 utlån)
 3. De som ikke finnes av Simon Stranger  (43 utlån)
 4. Amuletten nr 3 av Kazu Kibuishi  (42 utlån)
 5. Operasjon mørkemann av Jørn Lier Horst (41 utlån)
 6. Operasjon sirkus av Jørn Lier Horst  (39 utlån)
 7. Kaptein Supertruse nr 8 av Dav Pilkey  (39 utlån)
 8. Kaptein Supertruse nr 7 av Dav Pilkey  (39 utlån)
 9. Barsakh av Simon Stranger   (37 utlån)
 10. Amuletten nr 4 av Kazu Kibuishi  (37 utlån)
Tips en venn Skriv ut