Elsykkel-logo

Elsykkelbibliotek i Vestby – er elsykkel noe for deg?

På Elsykkelbiblioteket kan du låne en elektrisk lastesykkel eller en «vanlig» elsykkel i tre uker for å teste om dette er noe som passer inn i ditt hverdagsliv. Om du orker å sykle også når det regner. Om sykkelen faktisk klarer å dra deg og ungene i lastekassen opp den siste bratte bakken der du bor. Om du får bedre eller dårligere tid sammenliknet med bilbruk i hverdagen. Hvor mange kalorier du brenner og hvor tykkere lommebok du får.

F.A.Q.
Hva er Elsykkelbiblioteket?
Elsykkelbiblioteket er et tilbud til kommunens innbyggere som ønsker å teste ut hvordan det er å eie en elsykkel.

Hvem driver Elsykkelbiblioteket?
Elsykkelbiblioteket drives av Vestby Frivilligsentral og er delvis finansiert gjennom midler fra tilskuddsordningen «Klimasats».

Så da kan jeg låne en elektrisk lastesykkel når jeg skal storhandle?
Nei, Elsykkelbiblioteket er ikke en bysykkelordning, men et tilbud til dem som vil teste et hverdagsliv der elsykkelen er det viktigste transportmiddelet. Begynn med å sykle til jobben hver dag, for eksempel. Eller la bilen stå og erstatt den med en elektrisk lastesykkel for levering og henting av ungene, eller når du skal i butikken.

Hvor kan jeg låne elsyklene?
Det blir opprettet et eget Elsykkelbibliotek der du kan reservere elsykkel eller sette deg på venteliste. Er elsykkelen du ønsker ledig, vil du få beskjed om det umiddelbart. Er den ikke ledig vil du settes på venteliste og få beskjed når det er din tur. 

Reservasjonssystemet for elsykler er ikke på plass ennå (per 14. mai 2019), men vi jobber med å få på plass et reservasjonssystem så snart som mulig.

Kan hvem som helst låne elsykkel?
Vi vil at du bor i Vestby kommune, er over 18 år og kan vise gyldig nasjonalt lånekort og legitimasjon. Har du ikke lånekort hjelper bibliotekene i Vestby og Son deg med å skaffe et, bare møt opp!

Hvor lenge kan jeg nyte elsykkelen?
Låneperioden er alltid 3 uker.

Hva skjer om elsykkelen blir skadet eller stjålet?
Under lånetiden er det du som låner som er ansvarlig for elsykkelen. Sjekk om dine forsikringer allerede dekker reparasjon av skader/erstatning, hvis ikke kan det bli både trist og dyrt om noe skulle skje. Ved utlån skal den være i god stand, så risikoen for at det skulle skje noe verre enn en punktering er minimal. Normal slitasje regnes ikke som skade.

Koster det noe?
Det er gratis å låne elsykkel, men for å få låne den må du betale et depositum på 1000 kr (husk kontanter!). Dersom du leverer elsykkelen i samme stand som du fikk den, og unngår å levere den for sent, får du depositumet ditt tilbake ved levering.

Hva skal dette være godt for?
Sykkelandelen i Vestby kommune er lav, og vi ønsker derfor å legge til rette for at flere kan ta sykkelen fatt. Elsykkel kan være et godt alternativ for deg som ønsker å erstatte noen av dine bilturer, eller som ikke ønsker å ha bil i det hele tatt. Men så var det dette med kostnaden da, en «skikkelig» elsykkel er for mange en kostbar investering, så vi ønsker å gi folk muligheten til å teste ut om dette er et transportmiddel som fungerer i hverdagen og som virkelig kan erstatte bilen eller familiens bil nr. 2.

Går det virkelig så lett som folk skal ha det til?
Med elsykkelen går motbakkene som en lek, du får støtte av en el-motor opp til en fart på 25 km/t. Det betyr at du enkelt sykler 6-7 km på ett kvarter. Sykkelturen blir komfortabel, du tråkker selv, men slipper slitet i kneikene. Du kan bare nyte turen! Helseeffekten blir heller ikke borte. Undersøkelser viser at folk som kjøper elsykkel, sykler oftere og lengre turer enn før. De lar flere og flere ganger bilen stå, og velger elsykkelen, også på handleturer. Ikke bare øker omfanget av mosjon gjennom økt sykkelbruk, det er også en tendens til mer annen trening, altså en smitte-effekt. Så selv om elsykkelen kan være kostbar i innkjøp, kan den bli en lønnsom investering.

Se de ulike elsyklene her

Følg oss på Instagram #elsykkelvestby

 

Tips en venn Skriv ut