Historielagets befaring ved gruvehullene ved Hvitstenveien juni 2017

10. og 17. september 2017

Kulturminnedagene: Gruvebyen Vestby

Vestby Historielag vil gjerne at den økende befolkningen i Vestby og Son skal ha mulighet til å skaffe seg kunnskap om bygda. Ikke mange innbyggere vet at Vestby var en en gruveby en gang. Dette vil vi bidra til å spre kunnskap om ved denne anledningen. Fokus i årets kulturminnedager er derfor "Jernets betydning for samfunnet på 1700 og 1800-tallet"

Arrangementene i Vestby er en av fem nominerte til Kulturminnedagsprisen 2017! Les mer om nominasjonen

Søndag 10. september: Bli med på tur til jernmalmgruver

Turleder Øystein Franck-Nielsen og geolog Kjersti Iden tar oss med på tur til 7 ulike hull i fjellet etter uttak av malm. Etter bare 150 meter ser vi de mest synlige gruvehullene. Hele turen er omtrent 3 km.
Oppmøte kl. 13.00: Krysset Hvitstenveien/Th. Olsens vei, Hvitsten

Her forteller geolog Kjersti Iden fra Ski om hva som skjedde. Gruvehullene er ulikt store. Det største er ca 15 meter i diameter og mer enn 5 meter dypt. Det er fylt med vann og et teppe av vannvekster ligger på toppen. Alt er hugget med hammer og meisel.

Turen arrangeres av Vestby Historielag i samarbeid med Vestby Turlag.

Turen følges opp med forestilling og filmvisning søndagen etter.

 

Jerntitanmalm fra Knalstad 2017
Jerntitanmalm fra Knalstad 2017

Søndag 17. september:

Vestbys bønder var jordbrukere, men en stor del av inntektene på slutten av 1700-tallet kom fra trekullbrenning og hestetransport.

I en forestilling på Grevlingen vil vi høre om gruvene vi så i terrenget på turen 10. september, og om Vestbys bønder som brant trekull i skogene.

Vi hører på humoristisk fremstilling av mutingsbrev (høytidelige henvendelser til myndigheter) med elever fra Follo Folkehøgskole - Om hva malmen ble til på Moss Jernverk - kanoner, ovner, jordbruksredskap - hva gjorde jernet med oss på 1700-tallet? Hva betyr jernet i dag?

Kort filmreportasje fra befaring ved gruvehullene i sommer.

Kulturminnedagene 2017

Kulturminnedagene 2017 markeres landet rundt 9. – 17. september. Tema er «Kulturminner i samfunnets tjeneste».

Les mer om kulturminnedagene og se alle arrangementer på kulturvern.no

Tips en venn Skriv ut