Munch 150 – en feiring av Edvard Munchs verk og betydning

I 2013 feirer vi 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel.

Munch er en av modernismens viktigste kunstnere, og i jubileumsåret vil det bli arrangert en rekke kulturarrangementer for å feire Munch og hans kunstnerskap. Høydepunktet blir jubileumsutstillingen, Munch 150, som vises i Oslo fra 2. juni til 13. oktober. Utstillingen blir den mest omfattende Munch-utstillingen noensinne, med 250 verk fra alle perioder og sentrale temaer i hans produksjon.

Munch 150 år
Edvard Munch

Munch-kommunene
Jubileet Munch 150 feires i åtte "Munch-kommuner” i 2013. Kommunene har alle en tilknytning til Edvard Munch ved å være steder der han selv har bodd eller arbeidet, eller ved å være hjemsted til familien. Munch lot seg ofte inspirere av sine omgivelser, og i flere av ”Munch-kommunene” kan man finne landskap med likhetstrekk til hans motiver.

Vestby (Hvitsten)
I november 1910 kjøpte Munch eiendommen Nedre Ramme i Hvitsten, på østsiden av Oslofjorden. Her fortsatte han arbeidet med dekorasjoner til Universitetets aula. Flere av utkastene hentet inspirasjon fra det vakre landskapet på stedet, og bakgrunnen til Forskerne/Alma Mater viser stranden nedenfor eiendommen. På gården ble også elleve dekorasjoner med aulamotiver i mindre størrelse til.

Bølgen, Edvard Much, 1931

Munch eide Nedre Ramme fram til sin død i 1944. Ved siden av utkast til auladekorasjoner ble mange mindre malerier til i Hvitsten gjennom årene. Stedets natur, menneskene og deres gjøremål ble gjengitt i en rekke bilder. Maleriene fra Hvitsten er preget av den nye monumentale stilen Munch utviklet i Kragerø, med en karakteristisk koloritt kjennetegnet av en kjøligere palett. En rekke bademotiver og vakre landskap som Bølgen har også sin opprinnelse fra Hvitsten.

Ukas Munch-minne
Hver tirsdag kl 12 i jubileumsåret slippes et inntil 2 minutters filmklipp basert på råmateriale fra dokumentarfilmen om Edvard Munchs periode i Hvitsten og Vestby kommune. Se ukas Munch-minne her.

Følg Munch 150 TwitterInstagaram eller hjemmeside

Tips en venn Skriv ut