Skilt og reklame
Hvordan kan det løses på en god måte?
I juni 2023 vedtok Vestby kommune ny kommuneplan som inneholder nye bestemmelser om blant annet skilt og reklame. I denne artikkelen vil vi gjennomgå noen av reglene som gjelder ved oppføring av skilt og reklame som byggetiltak og gi eksempler på hvordan bestemmelsene kan løses på en god måte.
Visuelt gode løsninger for reklame og skilt
Formålet med bestemmelsene om skilt og reklame er å legge til rette for visuelt gode løsninger for reklame og skilt. I tillegg skal det være gode visuelle kvaliteter på bygg der det er flere skilt og reklameinnretninger tilhørende ulike virksomheter i samme bygg.
Bestemmelser om skilt og reklame bidrar også til å redusere lysforurensning, som er et økende problem i dagens samfunn. Det ble derfor inntatt egne bestemmelser om dette også i kommuneplanen. Dette vil vi skriver mer om i en senere artikkel.
Bestemmelser om skilt i kommuneplanen
Det er angitt en rekke krav til utforming og størrelse på virksomhetsskilt i kommuneplanbestemmelsene for Vestby kommune, som ble vedtatt 19.06.2023. Det er § 13 i bestemmelsene som gjelder for skilt og reklame. I bestemmelsene er det blant annet stilt krav til størrelse, antall skilt per virksomhet, krav til utforming ved flere skilt på samme bygning fra ulike virksomheter og hvilke former for lyssetting som er tillatt.
Vi mener Privatmegleren i Vestby sentrum har løst bestemmelsens krav på en god måte som illustrert på bildet

Skiltets farge og utforming harmonerer godt med bygget. Skiltene er tilpasset og underordner seg bygget, samtidig som de øker de visuelle kvalitetene på bygget
Slik er bestemmelsen utformet:
§ 13 Skilt og reklame
Virksomhetsskilt og reklame skal plasseres på veggflate og ingen del skal stikke over gesims. Utforming, farge og plassering tilpasses og underordnes bygget. Reklame tillates kun som en underordnet del av et virksomhetsskilt.
For hver virksomhet tillates ett uthengsskilt eller skilt på markise og ett veggskilt. Antallet skilt kan økes dersom virksomheten disponerer flere fasader mot gate.
Virksomhetsskilt og reklame kan dekke en rimelig del av fasaden som virksomheten disponerer, maksimalt 1/4-del av bygningens fasadelengde. Uthengskilt skal ikke ha større lengde enn 1 m og monteres slik at underkant er minst 2,5 meter over trafikkareal.
Virksomhetsskilt for forskjellige virksomheter i samme bygg skal samles i en oppslagstavle. Denne kan stå på vegg eller frittstående. Fargesettingen skal være nøytral, neddempet og med samme fargetone som veggen. Alle virksomheter skal ha samme fargetone. Virksomheter med egen inngang kan isteden ha virksomhetsskilt plassert ved sin inngang.
Inntil to flaggstenger for reklame tillates per bygg. Flaggstengene skal stå ved hovedinngangen og skal ikke være høyere enn mønehøyden på bygget.
Henvisningsskilt til virksomhet tillates på frittstående stolpe. Det tillates ikke virksomhetsskilt eller henvisningsskilt på annet bygg enn der virksomheten holder til.
Løsfotreklame og blinkende eller bevegelige skilt og reklame tillates ikke.
Lysskilt og lysreklame skal utformes med lukket front slik at bare teksten eller symbolene vises, og skal ikke ha blendende lys. Lysnivået skal ikke overstige 400 cd/m2. Skjermer skal ikke benyttes til blinkende, bevegelige eller skiftende visninger.
I landbruks-, natur- og friluftsområder, bevaringsområder, samt i og inn mot områder for boligbebyggelse tillates ikke lysskilt og lysreklame.
I landbruks-, natur- og friluftsområder og områder regulert til bevaring skal virksomhetsskilt og reklame ha en maksimal størrelse på 0,6 m² og skal være tilpasset bygget.
I områder for fritidsbebyggelse tillates ikke virksomhetsskilt og reklame.
Skilt og reklame som ikke krever søknad
Det er ikke alle skilt som krever søknad og tillatelse fra kommunen. Det er gjort unntak for krav til søknad for skilt og reklame i plan- og bygningsloven (§ 20-5 bokstav e). Bestemmelsen om unntak er presisert i forskrift til loven (byggesaksforskriften § 4-1 bokstav f nr. 4). Den kan du lese her. Lenke til et annet nettsted.
For at man skal kunne sette opp skilt eller reklame som ikke krever søknad, må de være i tråd med bestemmelser i reguleringsplan og kommuneplan. Det er derfor viktig å undersøke reguleringsbestemmelser før man setter opp et skilt eller reklame i tilknytning til virksomheten sin.
For å unngå krav til søknad og tillatelse må derfor:
• bestemmelsen om unntak i byggesaksforskriften være oppfylt
• bestemmelsene i kommuneplanens § 13 som Skilt og reklame overholdes
Det kan også være egne bestemmelser om skilt i en vedtatt reguleringsplan som gjelder eiendommen. Da må også disse bestemmelsene oppfylles for å slippe å sende søknad.
Dersom noen av begrensningene eller kravene ikke oppfylles, må virksomheten sende søknad til kommunen.
Sist oppdatert