Hølen

Hølen er kjent for sine mange gamle bruer. Mest spesiell er den fredede jernbaneviadukten som har spent seg vidt over Såna siden 1879. Den gamle jernbaneviadukten restaureres nå og blir en del av gang- og sykkelveien mellom Oslo og sørover. I tillegg finnes bruene Rafsal Bru og Bommen Bru som er steinhvelvbruer fra før 1850, samt Mærø Bru og Borebrua.
Hølen har fra gammelt vært strategisk beliggende ved hovedferdselsårene mellom Oslo og kontinentet. Det gamle ladestedet som ble tollsted midt på 1660-tallet og var en viktig handelsplass i det 17. århundre. I Såna, den lille elva som renner gjennom Hølen, lå flere sagbruk som skar tømmer for eksport til Europa.
Hølen ble en selvstendig, administrativ enhet allerede i 1847 da området ble skilt ut fra Son som eget formannskapsdistrikt med 199 innbyggere. 1. juli 1943 ble Hølen kommune, som da hadde 228 innbyggere, slått sammen med Vestby med 3 104 innbyggere.
I dag er Hølen et aktivt lite tettsted, med barnehage og barneskole og kafe.
Skatteparadis
I tiden 1900 til 1913 tjente kommunen store skatteinntekter på Brennevinssamlaget. Hølen hadde i storhetstiden tre brennevinsutsalg. Etter en tids vurdering av hva disse pengene skulle brukes til, ble det bestemt at man skulle sette ned skattesatsen til halvannen prosent på inntekt og en promille på formue. Dette førte til at Hølen fikk mange skatteflyktninger som ønsket å slå seg ned i skatteparadiset. Inntektskilden fra samlaget forsvant brått da avholdsfolket vant en ny folkeavstemning i 1913. Etter en avviklingsperiode ble samlaget nedlagt i 1915.
Såner kirke
Øst for Hølen ligger flotte Såner kirke. Kirken ble gjenreist etter en tragisk brann i 1995. Kunstnerne Dagny og Finn Hald står for utsmykkingen av alter, prekestol og døpefont.
Forfattere og billedkunstnere
Stedet har lokket en rekke forfattere og billedkunstnere til å slå seg ned og bli del av det lille samfunnet. Blant annet Tor Åge Bringsværd, Else Færden, Lars Amund Waage, Hanne Bramnes, Inger Kvarvin og Gunnar Aune kan nevnes.
Sist oppdatert