Gjeldende reguleringsplan for IKEA omfatter Teig 1: 78.8 daa rett sør for Vestby sentrum regulert til forretning, samt Teig 2: 226.8 daa ved Kjenn regulert til landbruksformål. Hensikten med å opphevingen er å tilbakeføre arealet regulert til forretning til landbruks-, natur- og friluftsformål. Gjennom planprosessen vil det bli tatt stilling til om også reguleringen som omfatter teig 2 skal oppheves, eller om denne delen skal forbli uendret.

Bakgrunnen for arbeidet er kommunestyrets vedtak datert 18.3.2019, bokstav h.:

Det startes umiddelbart en begrenset rullering av kommuneplanen med sikte på å tilbakeføre «Ikeajordet» til LNF. Samtidig bes rådmannen fremme en sak om bygge- og deleforbud for samme område.

Det er vurdert mer hensiktsmessig å oppheve reguleringsplanen for IKEA enn å foreta en begrenset rullering av kommuneplanen for å tilbakeføre arealet til LNF. Ved en rullering vil kommuneplanens arealdel gjelde foran reguleringsplanen, men eldre reguleringsplaner oppheves ikke formelt. Dersom reguleringsplanen ikke oppheves, vil rettsvirkningene av planen gjeninntre dersom arealdelen bortfaller, oppheves, underkjennes som ugyldig el., uten å være avløst av annet nytt planvedtak. Reguleringsplanen vil også bli liggende synlig i saksbehandlingsverktøy og offentlige innsynsløsninger. En oppheving vil derfor sørge for et entydig og ryddig plansystem.   

Merknader

Frist for merknader var 15. juli 2021.