Dyrevelferd

Rådyrkalv i gress Illustrasjonsbilde

Rådyrkalv i gress Illustrasjonsbilde

Vestby kommune opplever stor pågang i henvendelser for påkjørte, syke og skadde dyr forskjellige steder i kommunen.

Rådyrkalver ligger ofte skjult mens moren er borte. Hvis du ser en kalv som ligger stille, prøver den å beskytte seg. Ikke forstyrr den, og trekk deg rolig unna. Det er normalt at kalver ligger skjult etter fødselen for å unngå å bli oppdaget.

Viltvakt i Vestby kommune

Kommunen har plikt til å ta seg av skadde eller døde rådyr og elg, spesielt i trafikken. Som bilist må du varsle politiet eller fallviltgruppa. Kommunen har en viltvakt med seks frivillige som er tilgjengelige på telefon hele døgnet.

Fallviltgruppa i Vestby treffes på telefon 404 18 961 . 

Dyrevelferdsloven

Fallviltgruppa ivaretar også av andre skadde og syke fugler og dyr. Ifølge dyrevelferdsloven kan alle som finner mindre dyr eller fugler som er så skadd at de ikke kan bli friske igjen, avlive dem, så lenge de er kompetente og kan gjøre det effektivt. Mattilsynet har ansvaret for dyrevelferdsloven, men de har ikke kapasitet til å rykke ut for ville dyr. Vi i viltvakta prøver å hjelpe så langt vi kan, spesielt med svaner, gjess, måker, rovfugler med brukne vinger, grevlinger og andre dyr. Vi er også på vakt mot fugleinfluensa og samarbeider med Veterinærinstituttet for å overvåke helsen til ville dyr. Vi gir også råd om grevling på tomten og huggorm i barnehagen, som er en naturlig del av dyrelivet i Vestby.

I 2021 hadde viltvakta i Vestby over 280 utrykninger og henvendelser om syke eller skadde ville dyr. Av disse var 190 tilfeller rådyr, hvorav 76 ble påkjørt. Vi hadde 20 utrykninger for elg, hvorav bare 2 ble påkjørt, resten var innenfor viltgjerde på motorveien. Vi håndterte også 23 drepte grevlinger, 20 svaner og gjess, steinkobber, vannflaggermus, lerkefalk og havhest.

Ser du et alvorlig sykt dyr eller andre saker vedrørende vilt som må følges opp, ring heller en gang for mye enn en for lite.

Dyrevelferdsloven Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. pålegger oss å hjelpe dyr i nød eller som er skadet.


§ 4.Hjelpeplikt
Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.

Sist oppdatert

Fant du det du var på jakt etter?