Bringsværd 80 år Illustrasjon

Boktips

Ukas Bringsværd - juli

Hver uke finner bibliotekarene våre en bokfavoritt blant Tor Åge Bringsværds utallige utgivelser som vi anbefaler dere å lese. Noen bokanbefalinger for store og noen for små - og noen passer for hele familien.

Bokomslag Ruffen på nye eventyr
Uke 27

Ruffen på nye eventyr

Ruffen skal på ferie til tante Nessie i Loch Ness! Tante Nessie er en elskelig gammel sjøorm. Hun spiller sekkepipe, serverer eggedosis og taremelskaker, og som pynter seg med livbåter i ørene. Men aller viktigst, hun er gjestfriheten selv, og har mer enn nok plass til alle vennene Ruffen har skaffet seg på sin svært dramatiske reise fram til tante. Her er masse humor for både liten og stor, gode tanker om vennskap og samhold, og skjeve blikk til oss mennesker… Skal du ha med én eneste høytlesingsbok på ferie, en bok som vil glede hele familien, må dette være et veldig godt alternativ. Ruffenbøkene er fantastisk illustrert av Thore Hansen.

(Gyldendal, 2006, første gang utgitt i 1977)

Anbefalt av Siri Blakstad, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Rundt solen i ring
Uke 28

Rundt solen i ring

For meg utgjør en novellesamling den perfekte sommer-lektyren; selve formatet er hendig. På stranden, under en pause i badingen. I parken, i påvente av at grillen skal bli klar. Eller på en fortauskafé, med en leskende utepils.

Det er nå femtito år siden Tor Åge Bringsværd og Jon Bing debuterte på Gyldendal med fellesutgivelsen Rundt solen i ring. I Bringsværds noveller ser en tendenser som en vil kjenne igjen fra hans senere forfatterskap, så som hans eventyrlige fabuleringsevne, dikting rundt stoff fra myter og religion og refleksjoner rundt teknologiens konsekvenser for menneskeheten. Novellen Byen under boblen er blant Bringsværds eldste publiserte tekster, hvorav mesteparten ble skrevet allerede på gymnaset. Flere vil også kjenne igjen Matt 18.20, som har blitt brukt som stiloppgave i generasjo-ner. Som en bonus er bokens bakside prydet med et fornøyelig portrett av de unge herrer før de anla skjegg.

(Gyldendal, 1967)

Anbefalt av Leiv-Runar Mæhle, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Tambar er et troll
Uke 29

Tambar er et troll

Tambar Dovre er 5 år, bor i blokk, og går i barnehage sammen med vanlige menneskebarn. Men hvordan skjuler Tambar at han er en ekte trollunge med hale og kjempekrefter? Dette, samt bakgrunnshistorien om hvordan trollene kom til byen, får du vite i den første boken i serien om Tambar. Lisa Aisatos illustrasjoner passer perfekt til Bringsværds tekst. Sammen har de skapt en varm og humoristisk historie om troll, en lek med det å være annerledes, og en lek med vår historiske oppfatning av troll. Bø-kene om Tambar er lett å bli glad i, og passer perfekt som høytlesningsbøker.

(Gyldendal, 2010)

Anbefalt av Tore Irjall, Vestby og Son bibliotek

Bokomslag En gang var Buddha apenes konge
Uke 30

En gang var Buddha apenes konge : en håndfull historier fra tidligere liv

Rammen er historien om en tiggermunk som forteller historier om Buddha til ivrige lyttere i landsbyen. Historiene han forteller er fortellinger om noen av Buddhas mange inkarnasjoner som forskjellige dyr. Han er en modig ape-konge som redder sitt folk, en elefant som ofrer seg for andre og en liten papegøye som forbløffer selv Gudene. Felles for de alle, er hvordan Buddha i dyreskikkelse lærer oss noe om verdien av livet selv, nydelig fortalt i Bringsværds levende og nære språk. Historiene er spennende og bevegende både for barn og voksne. Anbefales på det varmeste som høytlesning! Boken er vakkert illustrert av Stella East.

(Gyldendal, 2004)

Anbefalt av Ylva Linnestad, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Jentekraft
Uke 31

Jentekraft

«Verden trenger helter, og vi trenger helter.» Forfatterne er opptatt av helter, og som pappaer til døtre er det viktig for dem at jenter får se kvinnelige helter. Derfor har de samlet 41 beskrivelser av kvinnelige helter i denne lille boka. Utvalget bærer muligens noe preg av skribentenes alder og at det har gått noen år siden den kom ut, men uansett er dette et sympatisk tiltak. Det kan jo også være fint å se at mangfoldet i populærkulturen har økt enda mer de siste årene.

(Galrof, 2008)

Anbefalt av Linda Rasten, Vestby og Son bibliotek