Bringsværd 80 år Illustrasjon

Boktips

Ukas Bringsværd - juni

Hver uke finner bibliotekarene våre en bokfavoritt blant Tor Åge Bringsværds utallige utgivelser som vi anbefaler dere å lese. Noen bokanbefalinger for store og noen for små - og noen passer for hele familien.

Bokomslag Panama
Uke 23

Panama

«Menneske, dyr, insekt, maskin, original og kopi. Egentlig kommer det ut på ett. Det som teller er vår evne til å se, om vi har et hjerte som kan se bakenfor hale og huggtenner, kretser og koblinger, vinger og brodd. For vi er sammen. Så enkelt er det. Alle er vi sammen. Og likevel så vanskelig.»

Det er Jonas og litt til som skriver disse kloke ordene fra en fjern fremtid. Fortellingen hopper frem og tilbake i tid. Menneskene lever som primitive skapninger, og helt andre vesener styrer jorda. Likevel er det noe gjenkjennbart ved dem. De er også preget av angst for det som er annerledes, og frykt for det ukjente. Panama er en dystopisk fremtidsfabel i kjent Bringsværd-stil. En urovekkende historie, men med håp om at det gode vil seire til slutt.

(Cappelen Damm, 2014)

Anbefalt av Tore Irjall, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Tordenguden
Uke 24

Tordenguden

«Nest etter Odin, er Tor den mektigste av gudene. Når han kjører over himmelen med bukkene sine, skjelver jorden og fjellene rister. Han er tordenguden.» Slik starter historien om Tor, menneskevennen. I denne boken får vi flere historier om Tor, skrevet i et poetisk og billedrikt språk. Fengende og friskt, og noe både voksne og barn kan glede seg over. Historiene er flettet sammen til en spennende helhet som beskriver Tors reiser. Ikke kjente jeg historien om Jarnsaksa fra før, så her er det masse morsomt, både kjent og ukjent. Bringsværd er en mester i å formidle, og her skinner fortellergleden så absolutt gjennom. Anbefales for alle som er interessert i norrøn mytologi, eller bare vil ha en spennende historie!

(Gyldendal Norsk Forlag, 1988)

Anbefalt av Ylva Linnestad, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Karsten får ikke sove
Uke 25

Karsten får ikke sove

Spartacus har laget en serie med korte biografier om fargerike skikkelser fra mytologi og overtro. Bringsværds bidrag er om Merlin, figuren som kanskje er opphavet til alle våre forestillinger om den vise, gamle trollmannen som veileder en ung helt.

Bringsværd beveger seg som vanlig lett og kunnskapsrikt gjennom gamle tekster og får et antakelig stort gravearbeid til å bli underholdende fagbok. Bringsværd er ikke redd for å la seg selv skinne igjennom i teksten eller i de morsomme fotnotene, og resultatet blir lekent og tilsynelatende uan-strengt. Man sitter igjen med et inntrykk av at det som kanskje har gjort Merlin-figuren så levedyktig gjennom århundrene er hvor lett den er å tilpasse samtiden, helt fra 1100-tallets ridderdiktning til våre dagers Humlesnurr.

Boka er lettlest. Selv føk jeg gjennom boka på et par timer i solveggen, og selv om jeg kanskje ikke husker så mye etterpå koste jeg meg mens jeg leste! Passer for alle som har sett eller lest noe om ridderne av det runde bord eller trollmenn -og det gjelder vel de fleste av oss?

(Cappelen, 1992)

Anbefalt av Linnea Wiig, Vestby og Son bibliotek

Bokomslag Samtaler med svart hund
Uke 26

Samtaler med svart hund

«Kunst og kultur –det er hjertets sunne galskap…»

Året er 2003, og Bringsværd rusler rundt i Hølen eller sitter bak skrivebordet mens han samtaler med sin elskede hund Sheba. De snakker om det meste, og innimellom får vi tilbakeblikk på tekster Bringsværd har skrevet tidligere. Her får du noveller, avisinnlegg, fagtekster, illustrerte tv-fabler, anekdoter og betrakt-ninger. For eksempel er historien om da Bringsværd møtte den legendariske forlagsredaktøren Harald Grieg kostelig. Boka er full av erindringer, innfall, fotnoter og funderinger -en ytterst Bringsværdsk samling tekst! Ikke minst får man noen av Bringsværds mest kjente sitater, for eksempel: «En god bok er som en trampoline for fantasien. Den gir tanken noe å hoppe og sprette på.» Tilbake sitter jeg med et klart inntrykk av kjærlighet til dyr, litteratur, fantasi og ikke minst Hølen.

(Gyldendal, 2003)

Anbefalt av Linda Rasten, Vestby og Son bibliotek