Bringsværd 80 år Illustrasjon

Boktips

Ukas Bringsværd - mai

Hver uke finner bibliotekarene våre en bokfavoritt blant Tor Åge Bringsværds utallige utgivelser som vi anbefaler dere å lese. Noen bokanbefalinger for store og noen for små - og noen passer for hele familien.

Bokomslag Golem
Uke 18

Golem

Her har Bringsværd tatt for seg en av de mytene vi muligens leker mest med i dag. Ideen om å skape noen eller noe som ligner et menneske er ikke ny, selv om robotteknologi kanskje er det. Det å utforske forskjellen på et menneske og et «ikke-menneske», forsøke å definere hva det egentlig vil si å være menneske gjennom å utforske forskjellene. For hva gjør egentlig et menneske til et menneske?

Her er det både kloke refleksjoner og mange morsomme historiske opplysninger. Anbefales for både voksne og barn. En flott bok, vakkert illustrert av Hilde Kramer.

(Gyldendal Norsk Forlag, 2002)

Anbefalt av Ylva Linnestad, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Jørgen Moes vei nr 13
Uke 19

Jørgen Moes vei nr.13

Det var en gang et hus som het Jørgen Moes vei nr.13. Det sto på rad med vennene sine, Jørgen Moes vei nr. 11, og Jørgen Moes vei 15.

Men hva skjer med Jørgen Moes vei nr. 13 når nummer 11 blir revet for å bli en bank, og nummer 15 blir et supermarked! Og hvorfor drømmer huset om en skog, og et stort hvitt tre?

Dette er en av de aller første bøkene som Thore Hansen illustrerte for Tor Åge Bringsværd, og den har et tydelig miljøengasjement som gjør den like aktuell i 2019 som den var i 1973. Anbefales!

(Gyldendal Norsk Forlag, 1973)

Anbefalt av Linnea Wiig, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Merlin
Uke 20

Merlin

Spartacus har laget en serie med korte biografier om fargerike skikkelser fra mytologi og overtro. Bringsværds bidrag er om Merlin, figuren som kanskje er opphavet til alle våre forestillinger om den vise, gamle trollmannen som veileder en ung helt.

Bringsværd beveger seg som vanlig lett og kunnskapsrikt gjennom gamle tekster og får et antakelig stort gravearbeid til å bli underholdende fagbok. Bringsværd er ikke redd for å la seg selv skinne igjennom i teksten eller i de morsomme fotnotene, og resultatet blir lekent og tilsynelatende uan-strengt. Man sitter igjen med et inntrykk av at det som kanskje har gjort Merlin-figuren så levedyktig gjennom århundrene er hvor lett den er å tilpasse samtiden, helt fra 1100-tallets ridderdiktning til våre dagers Humlesnurr.

Boka er lettlest. Selv føk jeg gjennom boka på et par timer i solveggen, og selv om jeg kanskje ikke husker så mye etterpå koste jeg meg mens jeg leste! Passer for alle som har sett eller lest noe om ridderne av det runde bord eller trollmenn -og det gjelder vel de fleste av oss?

(Spartacus, 2014)

Anbefalt av Linda Rasten , Vestby og Son bibliotek

Bokomslag En kjempe så stor som hele verden
Uke 21

En kjempe så stor som hele verden

Dette er den første boka i serien «Vår gamle gudelære», og det er intet mindre enn verdens tilblivelse vi presenteres for. Her får vi det alt sammen: Det om Niflheim, Muspellsheim og Ginnungagap. Om Ymer, Audhumla, æser, jotner og dverger.

Og selvfølgelig om Ask og Embla.

Alt sammen i et glassklart språk, passe høytidelig, passe hverdagslig.

Om det er en kjærkommen repetisjon, eller det aller første møte med den norrøne mytologien, dette er fascinerende, dramatisk og spennende. Rett og slett en kjempefin «allaldersbok» vakkert illustrert av Dagny Hald.

(Gyldendal, 1985)

Anbefalt av Siri Blakstad, Vestby og Son bibliotek

 

Bokomslag Den som har begge beina på jorda står stille
Uke 22

Den som har begge beina på jorda står stille

Da Billy Ballantine var 43 år, slo Gud ham på skulderen. «Billy Ballantine,» sa Gud, «Den som har begge beina på jorda, står stille!»

Slik innledes boken som er så erketypisk Tor Åge Bringsværd at Ruffen snur seg i graven. Boken bærer med rette undertittelen «En digresjonsroman,» da avstikkere og innfall er fortellingens styrende prinsipp.

Det viser seg snart at stemmen Ballantine hører, slett ikke tilhører Gud, men snarere en amorøs alkymist som i en av sine reinkarnasjoner har vært greve av Saint-Germain. Sammen havner Ballantine og greven på pionermøtet for en anarkistisk anlagt menighet ved navn Alveolene.

Denne fantastiske fortellingen er på mange måter selve innbegrepet av Bringsværds fabelprosa, mor-som, kaotisk og utrolig. Tittelen har i seg selv blitt et moderne ordspråk. Om du bare skal lese en av Bringsværds romaner, er dette en svært god kandidat!

(Gyldendal, 1974)

Anbefalt av Vestby og Son bibliotek